REGISZTRÁCIÓ

*
*
*
*
*
A (*)-al jelölt mezők kitöltése kötelező!

Nyomtat

alt 

PROJEKTISMERTETŐ
 
Egyen a környezetért!
 
Újabb ismeretterjesztő, magatartást formáló kampányt indítunk a helyi termékek fogyasztásának népszerűsítéséért, a fogyasztói szokások környezeti szempontú megváltoztatásáért. Az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjának, „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok” című pályázati kiírására benyújtott projekt célja a szemléletformálás, ismeretterjesztés.
A Göcsej védjegytől a Hungaricumig – Környezettudatosság az élelmiszerfogyasztásban elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósuló projekt hat hónapos futamidejű, 2011. augusztus 1-étől 2012. január 31-éig tart. (Azonosító száma: KEOP-6.1.0/B/11-2011-0013).
 
Az élelmiszerfogyasztás és környezetvédelem összefüggései
 
Tapasztalható tény, hogy ha környezettudatosságról, vagy környezeti fenntarthatóságról beszélünk, az embereknek leggyakrabban az energiatakarékosság, vagy a szelektív hulladékgyűjtés jut az eszébe. Az élelmiszerfogyasztást alig-alig hozzák összefüggésbe a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal. A mindennapokban az élelmiszerek választásakor, legfeljebb az egészség megőrzésének tudata van jelen. Annak ismerete, hogy az étkezéssel, jelentős hatással lehetünk a környezetünkre, nem része a mindennapoknak.
Kutatási adatok bizonyítják, hogy a fogyasztók előtt nemcsak a helyi termék*, mint elnevezés, fogalom nem ismert, de az sem, hogy a helyi termék előállítása, tárolása, szállítása sokkal előnyösebb a környezetünk számára. Legfeljebb ott tartunk, hogy együnk helyi terméket, mert azzal a helyi gazdákat támogatjuk.
Nem ismert a helyi termék és fenntarthatóság, környezettudatosság összefüggése. Nem ismertek sem a helyi termék védjegyek, sem a helyi termékek független minősítési rendszerei, sem a nemzeti védjegyek, vagy a hungaricumok, sem ezek egymásra épülése.
 
A projekt célkitűzése
 
Ismeretterjesztés, fogyasztói magatartás formálása, annak tudatosítása, hogy a helyi élelmiszerek fogyasztása környezettudatos magatartás. Aki helyi termékek fogyasztása mellett dönt, az a fenntarthatósághoz, a göcseji vidék helyi termelőinek erősödéséhez, a környezetkímélő termelési módszerek elterjedéséhez járul hozzá mindenki. A helyi termék mellett akkor lehet dönteni, ha annak van jól felismerhető jelzése, ezek a helyi védjegyek.
A helyi védjegyek igazolják, hogy a védjegyes termék előállítása környezetbarát, a fenntarthatóságot szolgálja.  A helyi termék felismerését a meglévő védjegyek segíthetnék ugyan, de ezek ismertsége alacsony. Sem a grafikai megjelenés nem ismert, sem az, hogy a védjegy milyen fenntarthatósági tartalmat, milyen független minősítési követelményeket takar. A projekt célja, hogy a fogyasztók megismerjék a Göcsej védjegyet, más zalai védjegyeket, a hazai védjegyeket, a hungaricumokat, és az ezek mögött lévő környezeti, fenntarthatósági tartalmat.
 
 
*Helyi termék (élelmiszer): mindazok a nyers, vagy feldolgozott élelmiszerek, amelyeknek előállítási és fogyasztási helye közötti távolság max. 50 km, jellemzően kisgazdasági körülmények között, helyi munkaerővel, kevesebb energia- és vegyszer felhasználásával, kevesebb hulladékképződéssel, fenntarthatósági szempontok szerint állítottak elő.
 
 
 
 
A projekt tartalma
 
        Védjegyakadémia – Interaktív konferencia szervezése, melynek témái a meglévő helyi termék védjegyek, a nemzeti termék és a hungaricum tartalmának használati módjainak megismerése. Időpontja: 2011. október 26. 10.00 óra. Zalaegerszeg.
 
        Helyi Termék és Védjegy Ház működtetése – három héten áttartó, interaktív programtér felépítése, berendezése Zalaegerszegen a Göcsej Üzletházban (Tompa u. 3.). Egymással összefüggő, bárki számára térítésmentesen, egyénileg, vagy csoportosan igénybe vehető ismeretterjesztő szigetek szolgálják a helyi termékek, a védjegyek, a környezettudatosság, fenntarthatóság megismerését. Tervezett időpont: 2011. november 7-26. Napi nyitva tartás: 9.00 – 18.00 óráig, szombaton 9.00 – 13.00 óráig.
 
        Ismeterjesztő kiadványok készítése:
o    Védjegykalauz. Tartalmazza a Göcsej védjegy leírását, a zalai és a nyugat-dunántúli térség más védjegyeit, ismerteti nemzeti védjegyet, nemzeti terméket, valamint a hungaricumot.
o    Helyi termék és környezeti fenntarthatóság Útmutató.Környezettudatos, helyi termék fogyasztásán alapuló étkezéshez nyújt hasznos tanácsokat.
 
        Médiakampány:
A helyi médiumokban megjelentett, tematikus hirdetések segítségével közvetítjük szélesebb körben az ismeretterjesztő, tudatformáló tartalmakat.
 
A projektről további információt ad: dr. Buza Beáta, kommunikációs tanácsadó.
VÉDJEGYAKADÉMIA

 Zalaegerszeg, 2011. október 26.

Helyszín: Báthory István Kereskedelmi, Vendéglátó, Idegenforgalmi Székhelyiskola,
Vendéglátó Oktatási Kabinet
(8900 Zalaegerszeg, Ebergényi út 2.)

Program
 09.30 – 10.00   Regisztráció, az érkezők fogadása göcseji  hagyományok 
                            szerint
10.00 – 10.05    Megnyitó
                            Kónyáné Tömpe Lívia igazgató, Báthory SZKI
 
10.20 – 10.40    A védjegyek ökológiai tartalma, és az ökológiai 
                             tartalmak a helyi védjegyekben          
                             Előadó: Kocsis Anikó igazgató, Ökorégió Alapítvány
 
10.40 – 11.00   A Göcsej védjegy feltételrendszere
                           Előadó: Magai Ágota polgármester, Becsvölgye

11.00 – 11.10   Talk-show: Mustárról másként

11.10 – 11.30    Kávészünet

11.30 – 11.50    A „Helyben Termelt” védjegy feltételrendszere
                            (Zalaszentgrót és a Zala völgye)
                             Előadó: Kardis Erika kuratóriumi elnök, CELODIN Zalai
                            Alapítvány

11.50 – 12.00   Talk-show: Liszt rapszódia

12.00 – 12.20   A Pannon Helyi Termék védjegy feltételrendszere
                            Előadó: Zágorhidy Czigány Ákos, ügyvezető, 
                            klasztermenedzser, Pannon Helyi Termék Klaszter

12.20 – 12.30    Talk-show: Fügét mutatunk

112.30 – 13.00   A hazai és uniós  védjegyektől a hungarikumokig -  
                              HÍR  védjegy, Kiváló Magyar Élelmiszer, uniós   
                             eredetvédelem  és hungarikum piramis 
                             Előadó: dr. Komári Ágnes szakreferens,  
                             Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti 
                             és Agrárigazgatási Államtitkárság

13.00 - 13.10   Talk-show: Élet a nohán túl

13.10 - 14.30   Interaktív fórum

    
 

                    
         

    
 

        


                

       
 

Helyi Termék és Védjegy Ház
 
Helyszíne: Göcsej Üzletház (Zalaegerszeg, Tompa u. 1-3.)
Időtartama: 2011. november 7–26.
Nyitva: hétfőtől péntekig naponta 9.00 órától 18.00 óráig, szombaton 9.00 órától 13.00 óráig.
 
1. Kert Mozi
 
10 perces ismeretterjesztő filmet nézhetnek meg látogatók, a Göcsej térségben előállított helyi termékekről, a termékek előállításának környezetbarát módjáról. A film azt mutatja be, hogy a Göcsejben minden élelmiszer megterem, ami csak a mindennapi étkezéshez szükséges. Tehát mindenből van helyi termék.
 
2. Helyi Termék Ki Mit Tud
 
Számítógépeken (4-db), gépenként 2-2 db kérdőív (max. 10 kérdés) kitöltésére van önállóan lehetőség. A kitöltött kérdőívet a program azonnal értékeli. Aki akarja, az értékelést ki is nyomtathatja.
1. kérdőív a környezeti fenntarthatóságról meglévő ismeretet feltáró kérdéssor
2. kérdőív a helyi termék fogyasztást, és a környezettudatos magatartást feltáró kérdéssor
 
3. Együnk különbséget!
 
Termékkóstolás, helyi termékekből, és nagyüzemi körülmények között előállított termékekből, összehasonlítási, tapasztalatgyűjtési céllal. (pl. idénygyümölcs, asztalt gyümölcsök, lekvárok, sajtok, tökmagolaj).
 
4. Mérjünk különbséget!
 
Egy nagyméretű világtérképen különböző élelmiszereknek a képe van elhelyezve, olyanoké, amelyek a Göcsejben is megteremnek. Színes kártyákon, a térkép előtti asztalon egyenként ugyanezek a termékek szerepelnek. A játék lényege: húzni kell egy kártyát, a rajta lévő élelmiszert megkeresni a világtérképen, megmérni a távolságot e hely és a Göcsej (Magyarország) között. A térkép alján elhelyezett mérőskála megmutatja a távolságot km-ben. A világtérkép melletti táblán meg kell keresni, hogy ezzel a szállítási távolsággal mennyi károsanyag, üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.
 
5. Védjegyjáték
 
A közismert társasjáték, memóriajáték, a Zala megyében és a régióban meglévő helyi termék védjegyekkel. (Göcsej védjegy, Helyben termelt védjegy, Pannon Helyi termék védjegy). A játék célja a védjegyek megismerése, felismerése. A játék helyszínén, egy tablón részletesen bemutatjuk az egyes védjegyeket.