REGISZTRÁCIÓ

*
*
*
*
*
A (*)-al jelölt mezők kitöltése kötelező!

Mediáció Nyomtat

 A mediátor adatai

Név: dr. Buza Beáta

Közvetítői igazolvány száma: 001681/1

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilvántartásba vételének napja: 2010. 12.07.

Iroda: 8900 Zalaegerszeg, Ady Endre u. 2. (Humán Esély Nonprofit Kft.)

Mobil: +36/20910-8937

E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Végzettség: jogász, újságíró, pályázati tanácsadó, mediátor

Szakterületek:

- magánszemélyek üzleti konfliktusai

- vállalkozások üzleti konfliktusai

- magánéleti, családi viták

- gyermekelhelyezés, válás

- munkáltatók és munkavállalók foglalkoztatási vitái

- önkormányzatok, társadalmi szervezetek vitái

Szabályozás: 2002. évi LV. törvény a közvetítői tevékenységről



Történetek a mediációról


Az „ellopott” osztálypénz

A szülői értekezlet végén járunk, a teremben már megindult a zsongás. Az osztálypénz-felelős hangosan mondja a befizetések állapotát. Amikor az egyik anyuka meghallja a lánya nevét, láthatóan elsápad. Akaratlanul is elcsendesedünk. A fél füllel hallható párbeszédből kiderül, hogy az anya minden hónapban odaadja a gyereknek az osztálypénzt, aki azt még egyszer sem fizette be. Sőt! Többen tudni vélik, hogy a gyerek a menzát sem fizeti be, pedig annak az árát is megkapja. Szedelőzködünk. A folyosón a jól értesültek már mondják is, hogy szegény nő! Egyedül neveli a lányát, de nem bír vele.

Hazafelé menet, azon töprengtem, vajon mi történik aznap este otthon, az anya és a lánya között? Az anya felelősségre vonja a lányát, dühös, hogy őt milyen szégyen érte a szülői értekezleten. A lány dacosan hallgat, majd ő is mondja a magáét. Nem ez az első vitájuk. Az árok egyre mélyül közöttük.

A helyzetből való kiút lehetősége a mediáció. Mivel az anya és a lánya már „beásták magukat a saját lövészárkukba”, nem beszélnek egymással, konfliktusaik egyre mélyülnek. Úgy élnek együtt, mint két idegen. Saját erejükből már nem képesek kikerülni ebből az állapotból. Ezért lenne szükségük egy közvetítőre (mediátorra), egy harmadik félre, aki segít a közöttük lévő ellentétek feltárásában, a közösen elfogadható megoldások megtalálásában, az együttműködés (szülő-gyermek kapcsolat) visszaállításában, megújításában, a családi élet normalizálásában.

Miért lehet megfelelő szakember a konfliktus megoldására a mediátor?

Mert:

- független és pártatlan

- nem hoz döntést az adott konfliktusos helyzetben, nem ad megoldási javaslatot

- az a feladata, hogy a vitában álló feleket egy asztalhoz ültesse, és segítsen abban, hogy meginduljon közöttük a kommunikáció

- az a célja, hogy a vitázók között olyan megállapodás jöjjön létre, amelyet egymással egyeztetve, közös akarattal hoznak meg

- mert a mediátor működésének körülményeit törvények és rendeletek szabályozzák, tevékenységét az illetékes hatóság bármikor ellenőrizheti (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közvetítők listája: https://kozvetitok.kim.gov.hu/Kozvetitok/KözvetítőList)

- a mediátornak titoktartási kötelezettsége van, amilyen tényt, vagy adatot az eljárás során az ügyfelektől megtud, azt meg kell őriznie, még azután is, ha már nem tevékenykedik közvetítőként.

Epilógus: Nem került sor mediációra, vélhetően azért, mert sem az anya, sem a lánya nem tudott erről a lehetőségről. A szülői értekezlet utáni második hónapban a lány betöltötte a 18. életévét. Otthagyta az iskolát, elköltözött az anyjától, és megszakított vele minden kapcsolatot.