REGISZTRÁCIÓ

*
*
*
*
*
A (*)-al jelölt mezők kitöltése kötelező!

Környezettudatos Göcseji Helyi Termék Napok Nyomtat
Archívum

eulogo1
Projektazonosító: KEOP-6.1.0/B/09-2010-0006. Tegyünk a környezetünkért helyi termék fogyasztással a Göcsejben!

Projektismertető

Együnk helyit, vegyünk helyit!

A Humán Esély Nonprofit Kft. a Környezet és Energia Operatív Program pályázati kiírásán nyert támogatást újabb projektjének megvalósítására. Szervezetünk tudatformáló kampányt indít a környezettudatosságért, ezen belül a helyi termék fogyasztásának népszerűsítéséért.

Projektünk célja a környezeti hatásokat szem előtt tartó fogyasztói magatartás formálása, a helyben megtermelt termékek iránti igény felkeltése. Célunk, hogy a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen táplálék kiválasztásakor a vásárló azt is vegye figyelembe, hogy a termék előállítása, csomagolása, szállítása milyen romboló hatással van a környezetünkre, a jövőnkre. Válasszon olyan élelmiszert, amelyet lakóhelyéhez minél közelebb, minél környezettudatosabb módon állítottak elő. Döntésében segítséget nyújtunk olyan információk, ismeretek átadásával, amelyek ráirányítják figyelmét a környezetvédelemre, az egészség védelmére, az élelmiszertermeléssel járó hulladékképződés, szállítási környezetterhelés szem előtt tartására.

Célunk azon ismeretek átadása, terjesztése, amely bemutatja a helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának környezeti előnyeit: a közlekedés, szállítás okozta környezetterhelés csökkenését, a helyi termék előállításában alkalmazott technológiák környezet-terhelést csökkentő hatását. Azt, hogy a táplálkozásban milyen egyszerűen lehet változásokat megvalósítani, ha az ember tudja, mit miért eszik mit, miért vásárol, mit, miért fogyaszt. Azt, hogy a környezettudatos fogyasztást (válogatós, ökointelligens) nem is olyan bonyolult. Azt, hogy minden fogyasztói döntésünk befolyásolja környezetünk állapotát, környezetünk fenntarthatóságát. A helyben termelt élelmiszerek fogyasztása nyomán növekszik az anyagtakarékosság, csökken a felesleges csomagolási hulladék termelése. A tudatformálás következtében fokozódik a helyben termelt, jobb élelmiszerek fogyasztása irányi igény, valamint növekszik a helyben terméket előállítók és fogyasztók száma, növekszik a vidék népességmegtartó ereje. A magánéletben, háztartásokban megvalósuló életmódváltozás terjed: a közétkeztetésben, vendéglátásban, turizmusban is előtérbe kerül a környezettudatos szemlélettel előállított termékek felhasználása.

A projekt fő  tevékenységei:

A III. Belvárosi Szüret keretében Zalaegerszegen, 2010. szeptember 3-5-én megszervezzük a Környezettudatos Göcseji Helyi Termék Napokat:

●        Szeptember 3-án délelőtt interaktív szakmai konferenciát rendezünk, ahol a téma környezettudatosság és a helyi termék fogyasztásának népszerűsítése körül forog. Előadónk lesz dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti és Agrár-igazgatási államtitkára, Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének helyi termék szakértője, Magai Ágota, Becsvölgye polgármestere, és helyi termelők osztják meg jó módszereiket, tapasztalataikat az érdeklődőkkel. A rendezvényre várjuk többek között a közétkeztetéssel foglalkozókat, éttermet, vendéglátóhelyet üzemeltetőket, helyi termék előállításával foglalkozókat, pedagógusokat, civil szervezetek aktivistáit.

●        A szüreti fesztiválon felállított szabadtéri sátrunkban három napon át várunk minden olyan érdeklődőt, aki többet szeretne tudni arról, mi mindent tehet a környezetéért, az egészségéért, ha helyi terméket vásárol és fogyaszt. Ismeretterjesztés, helyi termék kóstolók, játékok, nyeremények. Célunk, hogy minél többen váljanak a helyi terméket tudatosan fogyasztókká.

●        Elkészítjük a Környezettudatos Göcseji Helyi Termék Iránytű című kiadványt, amely tartalmazza a térségben működő helyi piacokat, helyi termék előállítókat, termékeiket, elérhetőségeiket. Emellett hasznos tanácsokat tartalmaz a tudatos fogyasztóvá váláshoz. Ehhez a kiadványhoz minden érdeklődő hozzájut a szabadtéri sátrunkban.

●        Készítünk a környezeti előnyökkel járó helyi termék fogyasztását népszerűsítő, fogyasztói magatartásváltozásra, tudatformálásra ösztönző szórólapot, amely összehasonlítja a helyi termékek - globális termékek előállításával járó környezeti terhelést, az ebből fakadó előnyöket, hátrányokat

●        A fogyasztói magatartás változásának előmozdítását médiakampánnyal segítjük, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet: Együnk helyit, vegyünk helyit!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Irányító  Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu).

Közreműködő  Szervezet: KvVM Fejlesztési Igazgatóság; 1134 Budapest, Váci út 45.(www.kvvmfi.hu).

Tanulmány a kampány hatásosságáról ·>>

Helyi Termék Iránytű >>

Szakmai konferencia előadásai
Fotógaléria